Hírek Rendkívüli helyzet

Szakgimnáziumi munkarend 2020. március 30-tól

Kedves Tanulóink!

Az elmúlt két hét tapasztalatait felhasználva 2020. március 30-tól kezdve egy számotokra sokkal követhetőbb órarendet alakítottunk ki. Minden érettségi tantárgy esetében lehetősége van a szaktanárnak csoportos videós óra tartására egyszer egy héten. Ezt az alkalmat az órarendetekben egy videót ábrázoló ikon jelzi. A videós óra időpontjában minden diáknak internet közelében kell lennie (kivétel ha a szaktanár erre más utasítást nem ad.)

Alapelvek

A munkarend kialakításánál igyekeztünk tekintettel lenni a megváltozott, különleges körülményekre. Nem “hasít” minden háztartásban gigabites internetkapcsolat és nem minden szülő tudott laptopot, számítógépet, vagy bármilyen mobileszközt vásárolni a gyermekének. Bár úgy tudjuk, Magyarországon kialakítás altt van a “Digitális Jólét” programja, a mostani helyzet elég készületlenül ért minden családot. Ha egy négytagú családban – ahol esetleg a szülők is home officeban kénytelenek dolgozni – mindenkinek szüksége lesz az egy darab rendelkezésre álló számítógépre, akkor nagyon komoly időbeosztással kell majd élniük, hogy mindenki végezhesse a dolgát és haladjon is azzal. Az órarendekben a valós idejű, videokonferencia jellegű órák számát a csoportos órák esetén minimálisra csökkentettük.

Péntekről hétfőre nem kaptok házi feladatot. Tanáraitoknak is szüksége van a felkészülésre, esetleg a kikapcsolódásra. Ha a tananyaggal kapcsolatosan kérdéseitek vannak, akkor a tanórákon kívül csak csütörtök délután keressétek a közismereti tanárokat.

Tantárgyanként hetente csak egy csoportos videós óra tartható, amelynek időtartama lehetőség szerint ne legyen több 20 percnél. Az óra időtartamát a tananyag leadásának megkezdésétől számítjuk, nem számít bele az óra időtartamába, ha a technikai körülmények miatt nem lehet pontosan megkezdeni az órát. Csak olyan mennyiségű tananyagot célszerű feladni, amit a tanulók önállóan fel is tudnak dolgozni a pedagógus által kért időpontra.

A távoktatás ideje alatt is elvárt minden tanulótól az órákon, beszélgetéseken való pontos megjelenés és azok időtartama alatt a kulturált, intelligens kommunikáció és viselkedés.

A csoportos videós óra szervezésénél figyelembe kell venni, hogy nem minden család rendelkezik megfelelő sebességű internettel, a vonal gyakran szakadozik, így lehetnek olyan tanulók, akik nem mindig tudják folyamatosan követni a videós óra anyagát. Minden videochat típusú óra anyagát a diákok számára vázlat formájában is továbbítani kell!!

A videós óra megjelölés az órarendben nem azt jelenti, hogy kötelezően ilyen órát tart a pedagógus, hanem csak a csoportos videós óra lehetőségét jelzi, amennyiben – a tananyag függvényében – ennek a tanár szükségét látja. A tanulóknak ezeken az időpontokon kötelezően internet közelében kell lenniük, a pedagógus előre értesítse a tanulócsoportját, ha az óra típusán pl. számonkérés miatt változtatni szeretne.

Az emelt szintű órák esetében a heti egy óra mindig videós óra lehetőségét jelzi az órarendben – ennek megtartása a a szaktanár döntése. Ezeken az órákon az emelt szinten tanuló diákoknak – más utasítást nem kapnak – videós csoportos órára kell készülni, tehát internet közelében kell lenniük.

Közismereti órák

Az emelt szintű órák esetében a heti egy óra mindig videós óra lehetősége a szaktanár döntése alapján.Ezeken az órákon az emelt szinten tanuló diákoknak videós csoportos órára kell készülni, tehát internet közelében kell lenniük. A nem csoportos órán kaphattok feladatokat, írhattok dolgozatokat különböző, a szaktanár által jelzett alkalmazásokon keresztül, vagy felelhettek, illetve gyakorolhattok a tanárral egyénileg – a szaktanárral egyeztetett beosztás alapján.
Szeretnénk felhívni a figyelmeteket arra is, hogy ha a kiadott feladatokkal kapcsolatosan kérdéseitek vannak, akkor az órarendi órákon kívül, csak csütörtök délutánonként van lehetőségetek arra, hogy a szaktanárokkal konzultáljatok. Vannak olyan tantárgyak, ahol nincs óra az órarendben. Ezen tantárgyak esetében csak feladatokat küldenek nektek a szaktanárok szerdai napokon.

Zenei csoportos órák

Öngondoskodás

Az online iskola is iskola. Az ismeretátadás sikeressége érdekében mindenki köteles magára vigyázni mentálisan és fizikálisan is. Sok mindenen múlhat a testi és lelki egészség. Ide tartozik a higiénia, vagy hogy mennyire tartod rendben az időbeosztásodat, az otthoni dolgaidat. Figyelj oda a megfelelő mennyiségű alvásra, illetve figyeld a saját hangulatod ingadozását is. Sok konfliktus kikerülhető ezáltal. Mindig keresd a társas kapcsolatokat a környezeted visszajelzéseit. Teremts egészséges egyensúlyt a munka, a pihenés és a személyes idő között. Legyél hasonló mértékben szervezett az otthon végzett munkában, mint az iskolában. Próbáljunk rugalmasak maradni a felmerülő problémákkal szemben és minden esetben a megoldást kutassuk, ne a kifogásokat keressük.