Hírek Rendkívüli helyzet

Továbbra sincs döntés az érettségiről

Az Operatív Törzs 2020. április 9-i sajtótájékoztatóján Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelésért felelős államtitkára vázolta az oktatási akciócsoport javaslatait.

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy a jelen helyzetben az uniós országok döntő többsége még nem hozta meg az érettségire vonatkozó döntését, vagy pedig a járványügyi helyzettől tették ezt függővé. Ausztriában jelenleg csak írásbeli vizsgát terveznek, Szlovákiában csak szóbelit, Dániában a hagyományos rend szerint megtartják az érettségit, és jelenleg Németország tartományainak többsége is így készül. Finnországban pedig előrébb hozták és már meg is tartották az érettségit.

Cikk a koronavirus.gov.hu oldalon

Az oktatási akciócsoport javaslata a kormány felé az, hogy 2020. május 4-én kezdődjenek meg az írásbeli érettségik, de szóbeli érettségi vizsgát ne szervezzenek az iskolák. Ezzel együtt azt javasolta, hogy aki nem jelentkezett idén a felsőoktatásba, az lehetőleg vonja vissza az érettségi jelentkezését és a 2021. évi érettségi időszakra jelentkezzen be. Az államtitkár kiemelte, hogy ezek csupán javaslatok, hivatalos kormánydöntés húsvét után, a 2020. április 15-i kormányülés után várható az ügyben.

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatójának felvétele