Hírek Szakgimnáziumi hírek

A debreceni Zenede épületének felújítása

Amint Pajna Zoltán alpolgármester is elmondta, a 2020.debrecen.hu oldalon közzétett véleményezési lehetőséggel élve a legtöbben a egykori Debreceni Zenede 150 éves épületének felújítását tartják a legégetőbb problémának. Többször is kampánytémát adva a választásokra készülő pártoknak, az épület valóban megérett a teljeskörű felújításra. Évek óta keresi a fenntartó a megoldást, s mi, akik az épületben éljük a napjainkat, hisszük, hogy nem feledkeztek meg rólunk. Ennek tanúbizonyságaként Debrecen város közgyűlése 2014. április 24-én tárgyalt arról az előterjesztésről, ami lehetővé teszi egy, a külső felújításra vonatkozó pályázat benyújtását.

Az előterjesztés tartalma szerint a A Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Zrt. 2014. 02.21.-én tette közzé HU07PA16-A1-2013 kódszámon „az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 PA16 Kulturális és természeti örökség megőrzése és megújítása Városi épített örökség megőrzése c. intézkedéséhez” pályázati felhívását, amely pályázat beadására 2014. május 14-ig van lehetőség. Amennyiben szerencsével jár, a nyertes pályázat keretében DMJV Önkormányzatának lehetősége nyílna a Kodály Zoltán
Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola – AMI szakközépiskolai intézményegységének, a régi Debreceni Zenede homlokzatának felújítására.

A debreceni Zenede épületének felújítása, valamint kulturális tartalom fejlesztése és közösségi funkcióinak megerősítése” elnevezésű projekt pénzügyi paraméterei a következők:

A teljes beruházás tervezett költsége: bruttó 310.526.316.- Ft
A teljes beruházás támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költsége: bruttó 295.000.000.- Ft
Önkormányzati önerő összege: bruttó 15.526.316.- Ft
Önkormányzati önerő forrása: saját forrás
A pályázati forrásból származó támogatás igényelt összege: bruttó 295.000.000 Ft
Az előzetes becslések alapján a projekt elszámolható összköltsége bruttó 295.000.000.- Ft. Az önrész nagysága 5 %, azaz bruttó 15.526.316.- Ft.
A benyújtandó pályázati anyag része többek között az önrész rendelkezésre állását igazoló, illetve jóváhagyó képviselő-testületi határozat.

A pályázat elkészítéséért és benyújtásáért felelős: a Polgármesteri Kabinet vezetője, a pályázat aláírásáért: a polgármester.

Ahogy a sajtóanyagokból és Somogyi Béla alpolgármester nyilatkozatából is kiderül (Tudósítás | Esti közelkép), Debrecen városa a szívén viseli a Zenede épületének és a benne folyó képzés sorsát. Reméljük, hogy a következő tanév végére valóban megkapjuk az “új ruhát”, s a további felújítás sem várat sokáig magára.

DehirFontos kérdésekben döntött a városi közgyűlés

 

 

DehirEsti Közelkép 2014-04-23