Hírek A Debreceni Zenede hírei

A népzene szeretete motiválja az együttest

A Pendely Énekegyüttes-család a Debreceni Zenede népiénekes-növendékeiből alakult.

Az együttes országos elismeréseket tudhat magáénak. – Több mint két évtizede Sáriné Szebenyi Judit építette ki a népzene tanszak alapjait. Ma már együtt vezetjük az együttest. A legidősebb korosztály alkotja a talán legismertebb csoportot, a Pendely Énekegyüttest, amely a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor 2017-es évadában kategóriagyőztes lett. Szintén bemutatkozott a Pávában a fiatalabbakból álló Kispendely Énekegyüttes, a fiúkból pedig megalakult a Bőgatya is. A növendékek jelentős része egyéni énekórára is jár, mások hangszeren tanulnak, és mindannyiukat motiválja a népzene szeretete, az éneklés öröme. A hangsúly a közösségen van, ami esetükben kifejezetten jól működik – mondta Tóth Lilla, az együttes vezetője.

A népzene elavult és divatjamúlt – egy bizonyos közfelfogás szerint. – Manapság az a fontos, hogy legyünk modernek, és mindenki valósítsa meg önmagát, ezzel szemben a hagyományőrzés mindig valamilyen közösségi kötődés. Azt látom szerencsére, hogy egyre népszerűbb és elfogadottabb műfaj – mondta, hozzátéve, a fiatal közösségek segítik a népi kultúra népszerűsítését.

Motiválhatnak

– Példa lehet a saját együttesünk is, mert ezeket a fiatalokat a színpadon látva és hallva talán mások is úgy gondolják, hogy nem „ciki” népzenésznek, népi énekesnek, néptáncosnak lenni manapság sem. Bízom a ma fiataljaiban. A növendékeink közül is többen pályájuknak választották a népzenével való foglalkozást, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Nyíregyházi Egyetem népzenei szakán jelenleg is több volt debreceni diák folytatja tanulmányait. Ezek az elkötelezett fiatalok azért tanulnak, hogy a jövőben továbbadhassák ezt a kincset, népdalokkal, népzenével támogassák közösségek létrejöttét, vagy segítsék azok fennmaradását, ami számukra sokat jelentett – mondta.

A cikk teljes terjedelmében a HAON oldalain olvasható