Hírek

A szívrepesőstől a transzcendensig

2015. október 21-én 18:00 órától iskolánk Kodály Termében Hollós Máté zeneszerző művei csendülnek fel. A találkozás szóban és zenében is megtörténik, hiszen a megszólaló művek mellett az est folyamán a zeneszerzővel Stébel Ildikó beszélget. Az ingyenesen látogatható hangversenyre szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Hollós Máté 1954-ben született Budapesten. 1980-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zeneszerzés szakán. Eleinte az Artisjusnál dolgozott, ahol a magyar zene külföldi megismertetésén fáradozott, s emellett a Zeneakadémián külföldi diákokat tanított. Ezután megalapította az Akkord Music Publishers zeneműkiadót, mely az Editio Musica Budapest 40 éves monopóliuma után az első magánkiadó lett. 1990-ben felkérték a Hungaroton klasszikus zenei igazgatói posztjára. 1993-ban megalapították a Hungaroton Classics Kft-t, mely ma a popzenei társcéggel együtt Hungaroton Records néven működik, és amelynek Hollós ügyvezető igazgatója lett. 1990-94-ig a Magyar Zeneszerzők Egyesülete elnökségének tagja, 1996-tól pedig elnöke. Mindemellett az Artisjus választmánya vezetőségének, és más szervezeteknek a tagja. Rendszeresen olvashatók írásai a szaksajtóban, és hallható a Magyar Rádióban mint szakértő.

Hollós műveit a legtöbb európai országban bemutatták, de az USA-ban és Kanadában is játszották őket. Nagyobb megrendeléseket kapott az USA-ból, Kanadából, Franciaországból és Angliából, egyebek közt felkérték egy zongoraverseny megkomponálására az ENSZ alapításának 50. évfordulója alkalmából. 1986-ban az ISCM (Nemzetközi Kortárszenei Társaság) portréfilmet készített róla.

Számos díjjal tüntették ki, köztük 1992-ben a Magyar Rádió új zenei seregszemléjén közönségdíjjal, 1997-ben Erkel Ferenc-díjjal és 1998-ban Bartók-Pásztory-díjjal.

MŰSOR

Jössz, ifju zöld
– vegyeskar Áprily Lajos versére –
Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar, vezényel: Végh Mónika

A nemlét küszöbén
Bogáti Bokor Orsolya – hegedű, Miklósi Fruzsina-klarinét

4 – 2 – 1
Taraszova Marianna és Bojti Eszter – zongora

Canto nostalgico
Pető Áron – gordonka

Párbeszéd a láthatatlannal
Bartha Andrea – fagott, Vörös Elma Dóra – zongora

Kamera-zene
Sárvári Tamás Attila, Tóth-Potzner Veronika, Kerek Csombor, Karácson Viktor – ütőhangszerek

A rendezvény támogatója a Nemzeti Kulturális Alap