Hírek Szakgimnáziumi hírek

A zene nem ismer határokat

A 2010-ben elindított sikeres együttműködés következő állomásaként az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázatán nyert lehetőséggel élve 2015. február 19-22. között Csíkszeredában jártunk kórusos és zenekaros tanulóinkkal. A csíki Nagy István Művészeti Középiskola tanáraival és diákjaival közösen készültünk fel egy nagyszabású hangversenyre. Az utazást megelőzte két előkészítő foglalkozás, ahol tanulóink megismerték a pályázaton előkészített szakmai együttműködés részletes tartalmát, a határon túli magyarság történelmi hátterével és a kooperatív, toleráns viselkedés szabályaival. A második előadáson kooperatv tanulási keretek között, játékos formában igyekeztünk visszacsatolást kapni az elhangzott információkról. Aztán a sok-sok előkészítő munka után elérkezett a várva-várt utazás napja.

2015. február 19-én kora délután keltünk útra, s a Király-hágónál, valamint Marosvásárhelyen megállva az esti órákra eljutottunk Csíkszeredába. Végtelen kedvesség és szeretet fogadott bennünket, a kapcsolatunkat ott folytattuk, ahol 2012-ben abbahagytuk.

Kirmájer Enikő igazgató tájékoztatót tart a román iskolarendszer sajátosságairól

Megérkezésünk után diákjaink tájékoztatást kaptak a magyar és a román iskolarendszer különbségeiről, majd a szállás elfoglalása után szekció próbák, illetve egyéni gyakorlás következett. Február 20-án indult a közös együttesek igazi nagy munkája, ahol elkezdtük összedolgozni a külön-külön már megtanult műveket. Az ilyen rövid idő leforgása alatt előkészített produkcióknál kulcsfontosságú, hogy a hangképzés, a játékmód összehangolt, egységes legyen. Nagy Máté és Végh Mónika vezetésével a zenekar és a kórus is nagyon szép munkát végzett, melynek eredménye egy csodálatos, érzelmekben gazdag hangverseny volt a felújított csíkszeredai mozi hangversenytermében.

Az egyesített zenekar próbál Nagy Máté vezetésével
Barabás Árpád: Ráolvasó c. művét Végh Mónika próbálja az egyesített kórussal. Zongorán közreműködik a szerző.

A sűrű szakmai program mellett sikerült a történelmi nevezetességeket is bemutatni diákjainknak. Kovács Levente tanár úr érdekes idegenvezetése mellett Gyimesbükkbe kirándultunk, ahol a történelmi határig utaztunk. Felmásztunk az egykori őrtoronyba, s visszafelé meghallgattuk a gyimesi népzenét. Kelemen Sándor tanár úr a Mikó-várban található Csíki Székely Múzeum gyűjteményét mutatta meg. Visszautazásunk előtt még arra “es” jutott időnk, hogy Kovács Levente vezetésével elzarándokoljunk a Csíksomlyón található Hármashegy-oltárhoz, ahová pünkösdkor százezrek utaznak el.

Az együttműködés folytatódik. 2015. március 25-én érkeznek vendégeink, majd 27-én, 18:00 órától Debrecenben, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt Termében is bemutatjuk a Csíkszeredában már eljátszott műsort. Szeretettel várunk mindenkit a hangversenyen, a belépés ingyenes.