Hírek A Debreceni Zenede hírei

A Zenede diákjai az országos szakmai fórumon

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Szolfézs-Zeneelmélet, Karvezetés Tanszéke 2022. április 1-3. között hosszú idő után újra megrendezhette a nagy múltra visszatekintő Bárdos Szimpóziumot.

A három napos programsorozat célja, hogy lehetőséget teremtsen az alap- és középfokon tanító szolfézs és zeneelmélet tanárok ismereteinek bővítésére, tapasztalatcserére, új kiadványok megismerésére és zenei élményszerzésre. Ennek érdekében előadásokat, bemutató órákat, könyvbemutatókat és koncerteket szerveznek az érdeklődők számára.

Ahogy az elmúlt évtizedekben már oly sokszor, ez alkalommal is meghívták iskolánk kórusát és tanulócsoportját, hogy lépjenek fel a rendezvényen.

Április 1-én, a Szimpóziumot Lakatos Péter dékán, valamint S. Szabó Márta és Végh Mónika, a volt és jelenlegi tanszékvezető nyitotta meg, majd ezt követően iskolánk énekkara, a Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar tette impozánssá a nyitó ceremóniát Vasné Katona Adrienne vezetésével. Az együttes igen színvonalas és színes műsorösszeállítású hangversenyén külföldi szerzők mellett Kodály Zoltán műve és Tóth Péter kortárs zeneszerző egy kompozíciója is elhangzott. A közönség igen meleg fogadtatásban részesítette a kórust, majd a később elhangzott szakmai vélemények is méltatták az előadás minőségét.

A Szimpózium második napjának reggelén a Zenede 3. osztályos szolfézs-zeneelmélet csoportjával tartott bemutató órát Végh Mónika. Az évfolyam tananyagának megfelelően a romantikus korszak egy nagyszerű művének, Mendelssohn: Éliás című oratóriumának egy részletét dolgozták fel. A gyerekek a Liszt teremben, a nagy létszámú közönség jelenlétében is bátran és kiválóan dolgoztak, kiváltva ezzel az ország számos részéből érkezett szakembereinek elismerését.

A szombat esti koncert a két intézmény zenében való egybefonódását is tükrözte. Bartók Egyneműkarainak zenekarkíséretes változatát iskolánk szimfonikus zenekarának kamaraegyüttese és a Zeneművészeti Kar Bárdos Leánykara (Művészeti vezető: Török Ágnes és Végh Mónika) szólaltatta meg Nagy Máté vezényletével, megindító vagy épp mosolyfakasztó perceket szerezve az est hallgatóságának.

Fontos alkalom és lehetőség volt, hogy szakgimnáziumunk egy ilyen jelentőségű szakmai találkozón képviseltette magát, reményeink szerint ott leszünk a következő Bárdos Szimpóziumon is.