Hírek

Bárdos Szimpózium

Iskolánk megtisztelő helyet kapott a 2018. évi Bárdos Szimpózium programsorozatában. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Szolfézs–Zeneelmélet, Karvezetés Tanszéke által rendezett szakmai találkozón a zenetörténeti és zenepedagógiai előadások, bemutató tanítások és kórushangversenyek között hangsúlyos helyet foglaltunk el, amiért köszönet illeti a szervezőket.

2018. március 9-én az esti kórushangversenyen a műsort a Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar nyitotta, Végh Mónika vezetésével. Zongorán közreműködött Sárosi Dániel és Bartha Ildikó.

Az esti hangverseny zárása egy világpremiernek számító produkció volt. Benjamin Britten eredetileg férfikarra és zongorára íródott “The Ballad of Little Musgrave and Lady Barnard” című művének vegyeskarra és szimfonikus zenekarra készült átiratát játszotta a Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar (karvezető: Végh Mónika), a Canticum Novum Vegyeskar (karvezető: Török Ágnes) és a Kodály Zoltán Ifjúsági Szimfonikus Zenekar. Vezényelt az átiratot készítő Nagy Máté.

2018. március 10-én kora reggel zeneiskolásaink Spiegel Mariann tanárnő bemutató óráján vettek részt zenés utazáson az angol reneszánsz korába.

Ezt követően Tóth Lilla avatta be a közönséget a Pendely Énekegyüttes szakmai titkaiba. Mesélt a hajdúsági népdalgyűjtéseiről és a jelenlévők a Pendely lányokkal együtt tanulhattak meg egy hajdúsági népdalcsokrot.

A délelőttöt S. Szabó Márta egyetemi docens, a Szolfézs-Zeneelmélet, Karvezetés Tanszék tanszékvezetőjének előadása zárta, melyben a zeneművészeti képzés helyzetét tárta fel a hallgatóság felé, szembesítve mindenkit a képzés szervezésében megbúvó problémákkal és azok lehetséges megoldásával, mely természetesen Kodály Zoltán elvein alapul.

Ebéd után iskolánk 11. évfolyamának zenetörténet órájába engedett interaktív, magával ragadóan lelkes betekintést Nagy Máté. A romantika szimfonikus zenéjének felfedezése közben a jelenlévő közönség hasznos módszertani tanácsokat is kapott.

A lelkes 11. évfolyam a romantika viharai után.

Tisztelt Igazgató Úr!
Szeretném megköszönni, hogy intézményük támogatta diákcsoportjaik részvételét és fellépését a Bárdos Szimpózium rendezvénysorozatán!
Jelenlétük és produkcióik ismételten igazolták a Debreceni Zenedében folyó zeneoktatás és művészeti tevékenység magas színvonalát.
A harmadikos zeneiskolások szolfézscsoportja (Ludmány Antalné és szolfézstanár kollégái segítségével) nagyszerűen helytállt Spiegel Marianna szolfézsóráján, a Pendely Énekegyüttes Tóth Lilla vezetésével bepillantást nyújtott abba, hogy miként is tanítható hiteles módon a magyar népzene, a Nagy Máté vezette 11. osztályos zeneirodalom csoport szakmai tudása pedig lenyűgözte a jelenlévő szakembereket.
A szimpózium hangversenyén közreműködő Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar Végh Mónika vezetésével ismét jelentős fejlődésről tett tanúbizonyságot, produkciójuk folyamatos és kiérlelt művészi munkát tükröz.
A szimpózium talán legsikeresebb eseménye Britten nagyszabású művének előadása volt, mely Nagy Máté kollégát hangszerelői, zenekari betanítói és karmesteri tehetségének köszönhetően országos elismertséghez juttatta.
Köszönjük mindezt, s azt is, hogy az intézmény tanárai személyes jelenlétükkel is megtisztelték a rendezvénysorozatot.

Tisztelettel:
Dr. S. Szabó Márta
tanszékvezető
egyetemi docens
Debrecen, 2018. március 12.

Minden résztvevőnek gratulálunk! Köszönjük tanárainknak és tanulóinknak, hogy iskolánk hírnevéhez és szellemiségéhez méltóan képviselték közösségünket! Köszönjük a szülőknek a segítő támogatást!