Hírek A Debreceni Zenede hírei

Bárdos Szimpózium, 2024

Iskolánk tanárai és együttesei ebben az évben is részesei voltak a Zeneművészeti kar Szolfézs-Zeneelmélet-Karvezetés Tanszéke által rendezett Bárdos Szimpóziumnak.

A 2024. április 12-14. között megrendeztt esemény idén kettős jubileumot ünnepelt, a tanszék fennállásának 50. és a névadó születésének 125. évfordulóját.

A szimpóziumot iskolánk vegyeskarának műsora nyitotta, akik Vasné Katona Adrienne vezetésével Chesnakov, Karai József, Eric Whitacre, Krigstörm és Harrington műveit énekelték.

Dr. Végh Mónika: Északi dallamok a szakközépiskolai szolfézs-zeneelmélet órákon és Dulainé Dr. Madarász Annamária: Ritmus-élet-ritmus címen tartottak gondolatébresztő előadást és adtak új pedagógiai perspektívát a szakmai továbbképzés résztvevői számára.

Nagy Máté a Zenede 10. évfolyamos csoportjával együtt vezette be a hallgatóságot Mozart színpadának rejtelmeibe egy bemutató zenetörténet óra keretein belül.

A szombat esti ünnepi hangversenyen iskolának szimfonikus együttese: a Kodály Zoltán Ifjúsági Szimfonikus Zenekar működött közre Bárdos Lajos-Sík Sándor: Alexius-szvit c. művének előadásában Nagy Máté vezényletével. A művet a DEZK Vegyeskara (művészeti vezető: Török Ágnes) és Bárdos Leánykara (művészeti vezető: Végh Mónika) valamint az Ady Endre Gimnázium dráma tagozatos tanulói (felkészítő tanár: Mercs Angéla) szólaltatták meg az est felemelő záróakkordjaként.