Hírek

Búcsúzunk, Marci bácsi…

Pedig azt gondoltuk, “van még benned…”. Generációk hálásak neked, amiért olyan sokat tettél a zenéért, a fúvósokért, a ma zenészeiért. A száraz tény, hogy 1992 és 2001 között voltál a nevelőtestület tagja, nem mondja el senkinek a teljes történetet arról a hivatásról, amelynek művelésével példát mutattál azoknak, akik ma a zenei intézményekben dolgoznak, tanítanak, vagy aktívan zenélnek.

Amíg az iskolának nem volt fúvószenekara, Te vállaltad, hogy a Debreceni Ifjúsági Fúvószenekarban átadod azt a tudást, amire építve mi is tovább hagyományozhatjuk a fúvós zene tiszteletét, szeretetét. Büszkén, nagy odaadással meneteltük végig Veled Debrecen mellett a világ különböző városainak utcáit, utaztunk Veled éjjel-nappal, hogy aztán a buszról leszállva felkaphassuk a hangszerünket, s egymást félszavakból megértve végigcsináljuk a show-t.

Mindig, minden mű személyre szabottan ránk, az aktuális feladatra készült, összetéveszthetetlen útmutatásodat, színes jeleidet örökre őrzik a kották, partitúrák. Nem volt mű, amit ne tudtál volna megszerezni. Ha olvashatatlan volt, a kezed nyomán megelevenedett, életre kelt a szerzők zenéje. Szamos, Military, Fesi, Morricone, Francia és még számtalan kód, amiket csak mi értettünk.

Miután nyugdíjba vonultál, e sorok írója átvehette az örökségedet, már az iskola saját fúvószenekarát vezetve. Nem könnyű, hiszen “ezt csak mi tudjuk”, “az a legkevesebb, hogy kiállsz vezényelni”, ugye? Köszönöm, hogy mindig bátorítottál! Soha nem sajnáltad a dicséretet, tanácsaiddal, ötleteiddel hozzájárultál a Kodály Zoltán Ifjúsági Fúvószenekar díjaihoz. Hiányozni fogsz, Marci bácsi… Nem a virágkarnevál emblematikus figurája hagyott itt bennünket, hanem egy ízig-vérig zenészember, akire mindig fel fogunk nézni. Köztünk maradsz, hiszen nem felejtünk el soha. Biztos vagyok benne, hogy az égi rézfúvós együttes már nagyon várt egy hozzád hasonló tagot… Jól jártak veled… Mi meg itt maradtunk és az emlékeinkből élünk, mert azokból sok maradt.

Fejes Márton
(1945-2017)

Búcsúzik Tőled a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola.

(Kovács János)