Hírek Szakgimnáziumi hírek

Civis Talentum a Kodályból

Szeretettel gratulálunk Bencze Máténak, aki a 2015/2016. tanévben elért nemzetközi versenysikerei elismeréseképpen a Debrecen Megyei Jogú Város által 2016-ban alapított Cívis Talentum Ösztöndíj egyik első kitüntetettje. A nemzetközi versenyen résztvevő diákokat az önkormányzat egy új ösztöndíjjal támogatja. A Cívis Talentum ösztöndíj megalapítását Papp László polgármester javasolta a február 26-ai közgyűlésen. Az ösztöndíjban azok a középiskolások részesülhetnek, akik nemzetközi tanulmányi versenyeken is részt vesznek. A polgármester azt mondta: az ösztöndíj kifejezi a a város elismerését és megbecsülését és ösztönző lehet a diákok számára. “Fontosnak tartom az oktatás területén az elismeréseink gyarapítását. Ösztönözni a minél jobb teljesítményre nem csak a pedagógusokat, hanem a diákjainkat is kell. És ha ilyen teljesítmény van, azt a városnak kellőképpen el kell ismernie és jutalmaznia” – mondta el Papp László polgármester. A közgyűlés ezt a kiemelkedő teljesítményt elismerve a 2016. február 25-i ülésén Cívis Talentum ösztöndíjat alapított azzal a szándékkal, hogy – pályázat nyomán – a tehetséges tanulók további versenyekre való felkészülését anyagilag is támogassa. Idén három diák részesült a Cívis Talentum ösztöndíjban, melynek átadása 2016. június 23-án, a debreceni közgyűlés rendes ülése keretében történt.

A díjátadó ünnepségen a kitüntetettek nevében dr. Balla Györgyné óvodavezető beszélt, majd a díjazottakat a 2015-ben Debrecen Város Közoktatásért kitüntetéssel díjazott Százszorszép Óvoda Szivárvány nagycsoportjának óvodásai (Ádám Noel Gergely, Kovács Klára Krisztina, Kovács Boglárka Barbara és Mensáros Anna Dorka – felkészítő óvodapedagógusuk Rácz Zoltánné, hangszeres kísérőjük Kovács Mihály Máté óvodapedagógus volt) köszöntötték. Ezt követően a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola tanítványainak, Bencze Máténak és Vincze Marcellnek szaxofonos előadásában csendült fel J. B. Singelée Duo Concertant című művének I. tétele. A Kodály Filharmónia Debrecen Kodály Kórus tagjai, Bejan Miklós, illetve Bődi Kármen előadásában pedig George Enescu Languir me fais című dala, illetve Carl Orff Carmina burana című művének két tétele hangzott el.

Bencze Máté a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola 9. osztályos tanulója. Már 7 éves kora óta foglalkozik zenével. 2010 novemberében Pomázon a IV. Országos Szaxofonversenyen I. korcsoportjában I. helyezést ért el. Három évvel később, 2013 novemberében az V. Országos Szaxofonversenyen lett első, a kiemelkedő teljesítményéért különdíjat is kapott. 2014-ben a VIII. Országos Továbbképzős Versenyen szóló I. kategóriában kiemelt I. helyezést ért el, a Magyar Tudományos Akadémia Intézetének különdíját kapta, ami egy koncert volt az Erdődy-palotában. A Szabadkán megrendezett Nemzetközi FEMUS versenyen saját korcsoportjában, maximális pontszámmal első (arany) helyezett lett. Így bejutott a záró koncertre, ahol a verseny összes arany helyezettjét indították minden korcsoportban. A döntőben sikerült elhoznia a fődíjat.