Hírek

Debrecenből a Carnegie Hallig

2015. június 11-ig Debrecenben tart kortárs zenei mesterkurzust és koncertsorozatot a The Resonant Grounds Initiative (RGI). A 2014-ben New Yorkban alapított művészeti kezdeményezés célja a kortárs zene népszerűsítése minél szélesebb körben, ezáltal új művészeti együttműködések és alkotó közösségek létrejöttének elősegítése. Az együttes alapítói Robert Fleitz és Nagy Dávid Ádám, mindketten a világhírű Juilliard School frissen diplomázott művészei, akik mélyen hisznek a zene, és különösen a kortárs klasszikus zene egyesítő, közösségépítő és inspiráló erejében. Nemcsak keresett előadók a virágzó New York-i kortárszenei életben, de széleskörű tapasztalattal rendelkeznek zeneoktatói szerepben is.

 

Nagy Dávid Ádám a cívisvárosban szerezte meg zenei képzésének gyökereit is. Családjában ugyan nem volt zenész, ám a művészetek iránti vonzalom annál inkább: édesanyja balett-táncos volt. A kezdetet számára 14 évesen jelentette egy találkozás egy fagott tanárral. Innen egyenes út vezetett a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol Kubinyi Edit növendékeként tanult.

– Nagyon szerettem oda járni – emlékezett vissza erre az időszakra a zenész. – Időnként kifejezetten hiányzik is ennek az iskolának a családias légköre. Nagyon sokat köszönhetek az itteni tanáraimnak. Örömmel tapasztalom, hogy ebből a szempontból a helyzet semmi nem változott.

Az érettségi után Dávid a Bitó-ösztöndíj segítségével az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait, előbb a New Yorkban található Bard Főiskolán. „Kellőképpen tetszhettek a felvételeim azoknak, akik döntöttek. Ez is bizonyítja, milyen jó képzést kaptam Debrecenben” – vallja erről a mozzanatról a fiatal muzsikus, aki szerint számára nem okozott komoly gondokat az átállás.

– Szerencsére a Debrecenben megszokott családiasság itt is körülvett, hiszen a Bard College kisebb intézménynek számít a maga 1800 hallgatójával, akik közül mindössze 120-an tanulnak a zenei vonalon – mesélte Nagy Dávid Ádám, aki tanulmányokat bölcsészként is folytatott. Méghozzá nem akármilyet, hiszen japán nyelv és irodalomból is diplomát szerzett.

– Több ok is késztetett erre – magyarázta a muzsikus. – Egyrészt Amerikában a zenész diploma mellé kötelező bölcsész diplomát is szerezni, másrészt engem mindig is nagyon érdekelt a japán kultúra világa. Harmadrészt nem kellett az elejéről kezdenem a dolgot, mert még Debrecenben, a Bolyai iskolában volt egy japán tanár, akinek a révén az alapokat már megszereztem.

Dávid ezután a Juilliard mesterképzőjén tanult, ahol Patricia Rogers, a Metropolitan Opera szólófagottosa vette szárnyai alá. Ma már a rendszeres szólókoncertjei mellett több együttesben is tevékenykedik, a The Orchestra Now, Contemporaneous, Exceptet, AXIOM és New Juilliard együttesek tagja, illetve a FOCUS!, Dynamic, Castleton, Bard és Colón zenei fesztiválok évente visszatérő előadója. Zenei tevékenysége mellett aktívan ír és fordít, illetve ő a Bard Music Festival ifjúsági bizottságának elnöke. Sokat utazik, évente 70 és 100 közötti a koncertjei száma. Tervei is vannak, szép számmal. A legújabb, hároméves terv egy új zenekarhoz köti majd, mely nem csak koncerteket ad, hanem tanít és közösségépítő programokat is szervez.  Aztán játszani fog a Carnegie Hallban és a New York-i Metropolitan Múzeumban is, ahol  a muzsikát képzőművészeti bemutatókkal kötik össze.

Dávid számára azonban a jelent a visszatérés jelentette Debrecenbe, ahol koncerten már játszott, de a mostani az első alkalom, hogy taníthat szülőhelyén.

– Nagy öröm számomra, hogy felkészült diákokkal találkoztam – hangsúlyozta a zenész. – Az is jó érzés, hogy látom, tudunk valami pluszt, egyfajta új látásmódot adni nekik.

Nagy Dávid Ádámra csütörtökön este, fél nyolctól egy gálahangverseny vár Debrecenben, egykori iskolájában, vasárnap pedig utazik vissza az Egyesült Államokba. Virginiába repül, ahol színházban, operaelőadásokon fog játszani. De bárhol is van, Debrecent soha nem feledi…

(forrsá:dehir.hu)