Hírek Világhíres

Főorgonista Japánban

Tabajdi Ádám lett a japán Kitara-koncertterem rezidens orgonistája a 2019/2020. évadban. A fiatal orgonista az idei évadtól egy éven át a szapporói Kitara Hangversenyterem, a világ egyik legmodernebb koncerttermének rezidens orgonistája lesz.

Ádám középiskolai tanulmányait iskolánkban végezte orgona- és zongoraszakon, Sárosi Dániel és Grünwald Béla vezetésével. 2009-ben a Szegedi Fiatal Orgonisták III. Nemzetközi Találkozóján Arany minősítéssel tüntették ki. 2011-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona tanszakán folytatta tanulmányait, ahol professzorai Fassang László, Ruppert István, Pálúr János és Szabó Balázs voltak.

Egyetemi évei alatt számos külföldi tanulmányúton vett részt Franciaországban és Németországban, ahol megismerkedett a fontosabb történelmi orgonákkal. Összesen hat évig töltött be kántori pozíciót a Debrecen Füredi-úti Református Gyülekezetben. Két évig volt tagja az Új Liszt Ferenc Kamarakórusnak. 2016-ban felvételt nyert a Párizsi Conservatoire orgonatanszakára, ahol jelenlegi professzorai Olivier Latry és Michel Bouvard. Párizsban töltött évei alatt koncerteket adott többek között a versailles-i Királyi Kápolnában, a Saint-Séverin templomban, royaumont-i apátságban, a chartres-i katedrálisban és a párizsi Notre-Dame Székesegyházban.

2018-ban felvételt nyert a budapesti Zeneakadémia doktori iskolájába. Az orgona mellett szeretett hangszere a zongora. 2016 óta rendszeresen koncertezik szólistaként és kamarazenészként. Előadóművészként eltökélt a magyar- és nemzetközi kortárs zene fejlődésében.

A szapporói kinevezéssel – ahogy a fiatal orgonista fogalmazott közösségi oldalán – élete “egyik legizgalmasabb egy éve veszi kezdetét”. Sok sikert kívánunk!