Hírek

Gulyás Györgyre emlékeztünk a Zeneművészeti Karon

Koszorúzással, gálahangversennyel emlékezett az egyetem és a város a Zeneművészeti Kar alapítójára születésének 100. évfordulója alkalmából. A Gulyás György Szakkollégium rendezvényein iskolánk is szerepet kapott és vállalt.

 

– Egy korszakot meghatározó egyéniségre emlékezünk most, olyan emberre, aki alapító igazgatója volt intézményünknek, aki életét és munkásságát Debrecennek szentelte. Fegyelmezett, célratörő, nagy teherbírású, ugyanakkor szigorú, kemény ember volt Gulyás György. Az általa kiemelt fontosságú énekalapú zeneoktatás teremtette meg azt a művészi légkört, ami még ma is áthatja a mindennapokat – mondta az ünnepi megemlékezésen Duffek Mihály. A Zeneművészeti Kar dékánja kiemelte: Gulyás György volt az, aki – mintegy a jövőbe látva – a Zeneakadémia helyett az akkor Kossuth Lajos Tudományegyetemmel való szoros kapcsolatépítést támogatta, szinte előrevetítve a 2000-ben megvalósuló egyetemi integrációt.

Az ünnepség a kar épületében lévő Gulyás-emléktábla megkoszorúzásával, majd a Liszt teremben a versenygyőztesek gálakoncertjével folytatódott, amelyen a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola tanulói mutatkoztak be. Színpadra lépett a Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar, a Bárdos Lajos Leánykar és a Canticum Novum Kamarakórus, Az estet a Gulyás György Szakkollégium szólistáinak hangversenye zárta.