Hírek

Hamarosan megszépülünk

Debrecen Megyi Jogú Város Önkormányzata a „A TOP-6.5.1-15-DE1-2016-00004 azonosítószámú projekt keretében a Zenede épületének energetikai korszerűsítése” címen a 2018. április 6-i Közbeszerzési Értesítőben megjelentette a régi épületrészünk felújítását tartalmazó felhívását. Ezzel egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy 2019-re megszépülve fogadhassuk a hozzánk érkező ifjakat.

Fontos állomásához érkezett tehát az évtizedek óta a debreceni polgárok által is sürgető jelleggel emlegetett felújítás. Az, hogy a korábbi ígéretekkel szemben most konkrét lépés történt, városunk nyertese a felújítást finanszírozó pénzösszegnek, készen vannak az engedélyes tervek és már a kivitelezőt keresik, talán belátható távolságba hozza a megújulást iskolánk közösségének is.

A projekt tartalma

A projekt keretén belül megvalósulnak 1864 m2-es területen lévő 2304,8 m2 nettó hasznos alapterülettel rendelkező intézmény felújítási munkái, mely alatt értendő az épület energetikai korszerűsítése (megújuló energiaforrások kihasználásával is). A műemlék épület külső szerkezeteinek helyreállítása, a belső udvari homlokzat hőszigetelése (726,6 m2), belső oldali hőszigetelése (691,4 m2), tetőszigetelése (691,4 m2), valamint annak épületvillamossági és épületgépészeti rendszereinek korszerűsítése.

Energetika

Energetikai fejlesztések létrehozása (hőszigetelt nyílászárók beépítése, a műemlékvédelmi szempontokat figyelembe véve, 125 db), hőszigetelő rendszer kiépítése, megújuló energiát hasznosítani képes napelemes rendszer (154 db napelem panel), valamint víz-levegő rendszerű hőszivattyús fűtési rendszer kialakítása. A tantermek, próbatermek, valamint a „Kodály-terem” hővisszanyerős szellőztetésének kialakítása.


A terv szerint valahogy így fogunk kinézni 2019 tavaszán

A projekt a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debreceni Járási Hivatal Építésügyi- és Örökségvédelmi Osztályának hatósági engedélyével rendelkezik.

A Hivatal a Közbeszerzési Értesítőben foglaltak szerint 2018. április 24-én 11:30 óráig várja az ajánlatokat. A Kbt. 131. § (5)-(6) bekezdése szerint az ezt követő 30 napban köthetnek szerződést a nyertes kivitelezővel.

Az Új Főnix Terv honlapjának tájékoztatása szerint “Debrecen önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán 360 millió forintot nyert a Zenede épületének energetikai korszerűsítésére.”

“[…] a beruházás során a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskolának otthont adó, Vár utca 1. szám alatt található Zenedét teljesen felújítják. A munkák között szerepel a műemlék épület külső szerkezeteinek helyreállítása, a belső udvari homlokzat hőszigetelése, belső oldali hőszigetelése, tetőszigetelése, valamint az épületvillamossági és épületgépészeti rendszerek korszerűsítése.

125 új hőszigetelt nyílászárót építenek be a műemlékvédelmi szempontokat figyelembe véve. Hőszigetelő rendszert építenek ki, a Zenede 154 panelből álló napelemes rendszert is kap – ezt a zeneiskola tetőhéjazatán helyezik el. Ezen túl víz-levegő rendszerű hőszivattyús fűtési rendszert alakítanak ki, s a nyertesnek ki kell alakítania a tantermek, a próbatermek, valamint a Kodály-terem hővisszanyerős szellőztetését is.

A projektdöntés szerint korszerűsítik a meglévő kül- és beltéri világítási rendszereket. Olyan okos mérőket és érzékelőket is telepítenek, mely a Debrecen Smart City stratégiájának részeként kiépülő Városirányítási Központ energetikai alrendszeréhez csatlakoznak. Ezek
segítségével nyomon követhető és optimalizálható lesz az épület energiafelhasználása.

A felújítás eredményeként a Zenede visszanyeri régi pompáját, a fenntartása is olcsóbb lesz, nem utolsó sorban a környezetet sem terheli majd annyira az üzemeltetés. A munkával a projektdöntés szerint legkésőbb 2019 tavaszára végezni kell. A beruházás az Új Főnix Terv oktatás fejezetének a része. A tervek szerint a későbbiekben folytatódhat a belső felújítás a Zenedében.”