Hírek Világhíres

Interjú a virtuózzal

Virtuózok közönségdíjas, Eurovision Young Musicians döntős, és múlt hétvégén a szerbiai FEMUS 2019 nemzetközi fúvósverseny minden elérhető díját is besöpörte. Európa egyik legmagasabb klasszikus zenészével, a 203 centis, 18 éves hajdúböszörményi szaxofonossal, Bencze Mátéval beszélgetett a FIDELIO.

Hogy kezdődött a kapcsolatod a szaxofonnal?

Hatévesen a szüleim beírattak zeneiskolába, ahol mindenféleképp valamilyen fúvós hangszert ajánlottak, így másfél évig furulyáztam. Nagyon szerettem a tanáromat, aki már akkor is Linzenbold Gábor volt, aki azóta is foglalkozik velem. Ő tanított szaxofont és klarinétot is. Mivel a bátyám már klarinétozott, nekem pedig tetszett a szaxofon hangja is, meg azért ez mégis csak egy nagyon menő hangszer, ezért gondoltam, miért ne próbálhatnám ki? Amikor általános iskolában másodikos voltam, akkor volt egy félévi koncertünk és emlékszem rá, hogy ott beszéltük meg a tanárommal, hogy a következő órámra behozza a szaxofont és kipróbálom.

Nem tipikusan hétéves kisgyerekek kezébe való hangszer. Milyen volt először kipróbálni?

Kipróbáltam és Gábor látta, hogy nem lehetetlen, meg amúgy is nagyobb növésű voltam a korombeli gyerekektől, elbírtam. Aztán elkezdtem tanulni, és rá pár hónapra bekerültem a Böszörményi Ifjúsági Fúvószenekarba.

Mesébe illő fordulat. Pár hónap alatt olyan szintre kerültél a szaxofonnal?

A bátyám akkor már fúvószenekaros volt és láttam, hogy jó a közösség, sokat utaztak külföldre, ez nagyon megtetszett. Én is szerettem volna bekerülni, de a hangszeren még alig tudtam pár hangot játszani. Odamentünk a bátyámmal, és megkérdeztük, van-e lehetőség, hogy engem is felvegyenek? Akkor azt mondta karnagy, hogy nem küldenek el senkit, természetesen beülhetek.

Olvassa el a teljes interjút itt >>