Hírek A Debreceni Zenede hírei

Intézkedési terv szerint működik az oktatás

Felhívjuk figyelmét, hogy a cikkben foglalt információk frissültek. Kérjük keresse az aktuális helyi intézkedési tervet honlapunkon, a cikkben elérhető hivatkozásra kattintva. A 2020/2021. tanévre vonatkozóan intézkedési tervben határozta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma az iskolák teendőit. A járványügyi helyzettel kapcsolatban számos, megelőző jellegű javaslatot kaptak az iskolák, ami alapján minden iskola elkészítette a saját járványügyi protokollját.

A dokumentum szerint a járványügyi adatok nyomon követése alapján látható, hogy Magyarország jelenleg biztonságos, ezért szeptember elsején a hagyományos nevelés-oktatás megkezdése indokolt. Azonban a köznevelési ágazatnak fel kell készülnie a védekezésre és a megelőzésre, továbbá ki kell dolgoznia olyan eljárásrendet, amely megfelelő támpontot nyújt ahhoz, hogy szükség esetén célzott beavatkozásokkal beazonosíthatók és fokozottabban támogathatók legyenek a veszélyeztetett intézmények.

Az intézkedési terv letölthető az Oktatási Hivatal honlapjáról is, ahol létrehoztak egy “Tanévnyitó 2020” elnevezésű aloldalt. Itt egyebek közt nyomon követhetők majd a járvány elleni védekezésre való felkészüléssel kapcsolatos és a köznevelési intézményeket érintő kiemelt hírek, tájékoztatók, feladatok.

Felkészülés a tanévkezdésre

Iskolánkban a protokollnak megfelelő alapos, mindenre kiterjedő fertőtlenítő takarítást végzünk, melynek végrehajtását az iskola vezetői ellenőrzik.

A szakgimnáziumban a tanévnyitót a Kodály Teremben tartjuk, 2020. szeptember 1-én, 8.00 órától. A tanévnyitó protokollja kidolgozás alatt van, a részletekről idejében tájékoztatjuk az iskola közösségét.

Az iskola látogatása, részvétel a foglalkozásokon, rendezvényeken

A nevelési-oktatási intézményeket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló látogathatja. Az oktatásban és nevelésben, illetve az intézmények működtetésében csak egészséges és tünetmentes dolgozó vehet részt. Kérjük a kedves szülőket, hogy amennyiben gyermeküknél tüneteket észlelnek, a NNK aktuális eljárásrendje alapján gondoskodjanak orvosi vizsgálatról. A szülő köteles az iskolát értesíteni, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van.

Kérjük a tanulókat, hogy az intézmény területén és az iskolán kívül is kerüljék a csoportosulásokat. A megfelelő védőtávolság betartása különösen fontos a mosdókban, illetve az öltözőkben. Az erre vonatkozó intézkedéseinket ki fogjuk dolgozni. A tanítási órákon, foglalkozásokon a maszk viselése lehetséges, de nem kötelező.

Az osztálykirándulásokat a járványügyi helyzet javulásáig, illetve a megelőzés szempontjait figyelembe véve nem támogatjuk.

A szülők tájékoztatását biztonságos módon szeretnénk megoldani, lehetőleg mellőzve a személyes megjelenéssel járó, nagy létszámú szülői értekezleteket. Ennek módját kidolgozzuk és értesítünk minden kedves szülőt. Kérjük, hogy a kapcsolattartáshoz használt, korábban megadott elektronikus levélcímeket (e-mail), illetve telefonszámaikat ellenőrizzék le a KRÉTA rendszerben. Változás, vagy rossz adat esetén egyeztessenek a Tanulmányi Iroda munkatársaival.

Higiénia

Az iskola bejáratánál vírusölő hatású kézfertőtlenítőt biztosítunk, kérjük, ezt mindenki használja a belépés alkalmával. Megérkezéskor, étkezések előtt és után mindenki alaposan, szappannal mosson kezet, vagy fertőtlenítse a kezét. Kéztörlésre papírtörlőket biztosítunk. Kérjük, hogy a közös használatú felületeket – zongora, padok, székek – használat előtt mindenki fertőtlenítse.

A személyi higiéne alapvető szabályairól a gyermekek, tanulók a védőnőtől kapnak részletes, az adott korosztálynak megfelelő szintű tájékoztatást.

Külföldről érkező tanulók

A külföldön tartózkodó, kollégiumban lakó tanulók számára javasoljuk, hogy legkésőbb augusztus 28-ig érkezzenek meg a kollégiumokba. Amennyiben a tanuló sárga, illetve piros besorolású országból érkezik, a határátlépéskor házi karanténban tartózkodásra kötelezik, ezért a kollégium biztosítja a tanuló elkülönített elhelyezését és ellátását. A tanulók tesztelését az NNK honlapján közzétett, erre kijelölt laboratóriumokban lehet elvégezni. Mivel a tanuló jogszabályi kötelezettségének tesz eleget, ezért a tesztelés pénzügyi és adminisztratív terheit az állam viseli.

Kollégiumi tanulók esetében a kollégium biztosítja a megfelelő elkülönítést addig, amíg a negatív teszteredmények rendelkezésre nem állnak.

A külföldről érkező tanuló Magyarországra való belépése az aktuális szabályok alapján lehetséges: beléphet a magyar állampolgár, vagy a magyar állampolgárokkal egy megítélés alá eső külföldi állampolgár. A magyar állampolgárokkal egy megítélés alá esik, vagyis az országba való belépés szempontjából magyar állampolgárként kell kezelni azt is, aki magyar állampolgár családtagja, vagy Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult, valamint az ő családtagjaik, továbbá aki az idegenrendészeti hatóság által kiadott, 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosító engedéllyel rendelkezik. Szintén karantén nélkül léphet az országba a határ 30 km-es sávjából ingázó tanuló.

A kollégiumokba kizárólag egészséges, új típusú koronavírus megbetegedés tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személy költözhet be. A beköltözésénél a tünetek esetleges meglétéről kikérdezik a beköltöző tanulókat. Kérjük a tanulókat, hogy ha bármilyen betegségre utaló panaszuk van, azt azonnal jelezzék a kollégiumi nevelőtanárnak.

Tanulói hiányzások esetleges betegség, vagy hatósági karantén esetén

Annak a tanulónak az iskolai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek) vagy például immunszupprimált állapota miatt, erről orvosi igazolással rendelkezik, és azt bemutatja, esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak kell tekinteni. Igazolt hiányzásnak tekintendő továbbá, ha a gyermek, a tanuló hatósági karanténba kerül a részére előírt karantén időszakára. Ezen időszakban a tanuló az otthona elhagyása nélkül, a pedagógusokkal egyeztetett kapcsolattartási és számonkérési forma mellett részt vehet az oktatásban.

A gyermek, a tanuló távolmaradásával kapcsolatos valamennyi szabály a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendeletben foglaltak szerint érvényes, azok betartása szerint szükséges eljárni.

Kérjük, hogy minden szülő és tanuló töltse le és tanulmányozza át a teljes dokumentumot, melyből a fentiekben kiemeltünk az iskolánkra különösen vonatkozó szabályokat.