Hírek

Kodályos virtuózok

Kezdetét vette az ország egyetlen komolyzenei tehetségkutatója, a Virtuózok negyedik szériája. Az első műsorban a tinik korcsoportját ismerhettük meg: a 18 fiatal tehetség közül kilencen jutottak tovább a következő fordulóba. A debreceni Szabó Ágoston és a hajdúböszörményi Bencze Máté versenyben maradt a komolyzenei tehetségkutatóban.

A 4. évad a megszokott magas színvonal mellett újdonságokkal is szolgált, a zsűri tagjai azonban a tavalyi évhez képest nem változtak. Idén is Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes, Batta András Erkel Ferenc-díjas és Széchenyi-díjas zenetörténész, egyetemi tanár, Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas karmester, Érdemes Művész, a Magyar Állami Operaház tagja, Balázs János Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, Érdemes Művész, illetve Várdai István Liszt-díjas csellóművész döntenek a fiatal tehetségek sorsáról.

Azon túl, hogy megújult stúdiókép és látványvilág várta a műsor nézőit, az előző évadokhoz képest még további változás volt, hogy a zsűritagok nem az egyes produkciók után, hanem az adás végén adták át kishegedűjüket az általuk legjobbnak tartott előadónak. A zsűrinek így több ideje marad végiggondolni és értékelni a hallottakat-látottakat, s az érzelmek és első benyomások mellett a maradandó élmények is előtérbe kerülnek. A versenyben továbbra is három korcsoportban mutathatják meg a kicsik, a tinik és a nagyok, hogy ott a helyük a komolyzenei élet színes palettáján. Minden korosztályban hirdetnek nyertest, akik közül majd egy abszolút győztest is kiválasztanak.

A tinik korcsoportjának válogatójával indult a műsor, ahonnan kilencen jutottak tovább – közöttük van két hajdú-bihari fiatal is: a debreceni Szabó Ágoston (magánének) és a hajdúböszörményi Bencze Máté (szaxofon).

A mindössze 15 éves Szabó Ágoston énektudásával kápráztatta el a zsűrit. A debreceni tehetség a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium ötvös szakán tanult, az éneklés miatt azonban ott kellett hagynia az iskolát és magántanuló lett. Zenei tanulmányait a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola – AMI diákjaként folytatja, s minden vágya az, hogy operaénekes legyen.

„Nagyon sok olyan hely van, ahol éneklek, vannak például templomi szolgálatok, azok csak egyszerű, szimpla éneklésről szól, ahol csak az istennek énekel az ember. Nekem az éneklésben a hitem ad erőt” – nyilatkozta a debreceni fiatal a műsorhoz készült kisfilmjében.

A Dehir.hu érdeklődésére Ágoston elmondta: azért jelentkezett a versenyre, hogy szakmai véleményeket és visszajelzéseket kapjon a munkájáról. Ez a megmérettetés szerinte más, mint a többi komolyzenei verseny, melyeken eddig szerepelt: itt ki kell zárni a kamerákat, a színpadra lépés előtti nyüzsgést, „és csak a produkcióra koncentrálni, fejben ott lenni, ami a nagyon nehéz feladat, de megoldható”.

– Abszolút nem számítottam rá, hogy továbbjutok, de nagyon jó érzés volt. Szerintem a tinik kategóriája a legnehezebb, mivel nagyon sok tehetséges és kiváló ifjú zenész van ebben a csoportban.

Koromnál fogva is bizonytalan voltam, hogy tovább jutok-e, de hála Istennek itt vagyok, és meg kaptam a lehetőséget, hogy még tökéletesebb produkciót nyújtsak a továbbiakban

– mondta Ágoston, aki sok munkával és gyakorlással készül az elődöntőre.

A 17 éves, debreceni születésű Bencze Máté már ismerős lehet a műsor követőinek: a tavalyi szériában az elődöntőig jutott. A hajdúböszörményben élő tehetség szaxofonjátékával varázsolta el a zsűrit. Az extrém sportok iránt is érdeklődő Máté szintén a Debreceni Zenede tanulója, a versenybe pedig azért jelentkezett, hogy „elterjedtebb legyen a komolyzenei szaxofon muzsika”.

– Sokkal rutinosabbnak éreztem magam tavalyhoz képest, mert már tudtam, hogy mi vár rám. Az előző évben volt bennem egy tartás a kamerák felé, mostanra azonban abszolút megszoktam – nyilatkozta a Dehir.hu-nak Máté, majd hozzátette: nagyon örül a továbbjutásnak. –

Jól esett, hogy idén hegedűt Miklósa Erikától kaptam, aki tavaly nem tudott adni nekem. Nagyon boldog voltam utána, igazán inspiráló hatással volt rám. A hajdúböszörményi szaxofonos „ezerrel gyakorol” a következő megmérettetésre. Az elődöntőben ugyanis zenekarral együtt lépnek színpadra a fiatal tehetségek, Máté pedig próbálja nyugtatni magát, hogy jól sikerül majd a produkció. „Nem vagyok izgulós típus, de most kicsit parázok emiatt, mert nehéz” – mondta, majd hozzáfűzte: a legjobbakat reméli.

A zsűri általi hegedűvel jutott tovább Beke Márk (harsona), Urbán Benjámin (zongora), Fazakas Tamás (magánének) és két visszatérő: Bencze Máté (szaxofon), valamint Pethő Rebeka (fuvola). A zsűri közös döntésével rajtuk kívül még négy versenyző folytathatja az elődöntőben: Kiss Péter (harmonika), Varga Mária Kinga (fagott), Szabó Ágoston (magánének) mellett a visszatérő Temesvári Bence (cselló) jutott tovább.

A Virtuózok április 27-én, pénteken a kicsik korcsoportjának válogatójával folytatódik, május 11-én pedig a tinik kategóriájának elődöntőjén szurkolhatunk a két hajdú-bihari fiatalnak.

forrás: DEHIR