Hírek A Debreceni Zenede hírei

Kollégáinkat is díjazták

Tíz zenetanárt és tíz előadóművészt díjazott az Artisjus komoly- és könnyűzenei kategóriákban 2020. december 11-én. A szerzői egyesület kollégáinkkal egyetemben olyan előadóművészeket ismert el, akik rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra, valamint azokat a tanárokat díjazta, akik kiemelkedő munkát végeznek a zenei oktatásban.

A szerzők közös jogkezelő egyesülete két éve alapította a díjat azzal a céllal, hogy köszönetet mondjon a kortárs zene elkötelezett terjesztőinek. Nélkülük aligha születhetnének ma is új zenék, és aligha ismerhetné meg ezeket a közönség. A díjak pénzjutalommal járó szakmai elismerések, odaítélésükről a szervezet szerzőkből és zeneműkiadókból álló testületei döntenek.

Az Artisjus Zenetanári Díjjal azokat a zenepedagógusokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene terjesztésére. Missziójuk, hogy a felnövekvő muzsikusnemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét. Szeretettel gratulálunk kollégáinknak!

Zenetanári díjat kapott Ittzés Tamás hegedűművész-tanár kollégánk, aki 2016 óta iskolánk hegedűtanára. Egyetemi docens, hegedű- és kamarazene tanár, jazz zenész. Komponistaként is tevékenykedik komolyzenei és jazz területen. Először hegedülni, majd zongorázni tanult, a Zeneakadémián a hegedű szakot 1993-ban végezte el. 2009-ben szerzett doktori fokozatot, 2007-től tanít a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, mellette itthon több bemutató tanítást, az USA több egyetemén pedig mesterkurzusokat tartott. Jazz-muzsikusként is aktív: a kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band alapítója és vezetője, hazai és nemzetközi fellépések, díjak fűződnek nevéhez. Pedagógusként a széles látókörű, kreatív oktatási formák elkötelezettje, továbbképzések, konferenciák közkedvelt és gyakori meghívottja.

Szintén zenetanári díjat kapott Stébel Ildikó, iskolánk nyugalmazott könyvtáros-tanára. Kodály-díjas mestertanár, zenei könyvtáros: a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium, Zeneiskola (közismert nevén a “debreceni zenede”) Kodály Könyvtárának megszervezője és több évtizeden át vezetője. Munkakörén túlnyúló érdeme, hogy sokat tett a kortárs zeneszerzőkért, sőt ezt közelmúltbeli nyugalomba vonulása után is folytatja. Nagy hangsúlyt helyezett a debreceni kötődésű kortárs komponisták bemutatására: Dobos Kálmánnak, Hollós Máténak, Jeney Zoltánnak, Keuler Jenőnek, Kocsár Miklósnak, Litván Gábornak és Pongrácz Zoltánnak is szervezett szerzői esteket. Ezek a programok egyszerre szolgálták az alkotók életművének megismertetését, és a város zenei hagyományának, kötődéseinek ébrentartását.