Hírek

Kulturális Örökség Napok, 2015 – A Debreceni Zenede bemutatása

A Kulturális Örökségnapja alkalmával megnyitja kapuit a Zenepalota. Az érdeklődők megtekinthetik a bejárás során az épületet: lépcsőházát, koncerttermét, a termeket.. Valamint a 150 éves könyvtár kincseit. Az esemény ünnepi zárásaként koncerttel kedveskedünk látogatóinknak. Nyitás 2015.szeptember 19. szombat 10 óra, gyülekezés után bejárás. – 12 órakor koncerttel kedveskedünk látogatóinknak.

 

A Zenepalota Debrecenben a Vár utca és a Csapó utca sarkán található. Az épület 1894-ben készült el, neoreneszánsz stílusban, a debreceni Zenedei Egylet s a debreceni polgárok közadakozásából. Az idők során számos átalakítást szenvedett el, amely sok sérülést okozott. Hazánkban az első olyan épület, amely tervezésekor és kivitelezésekor zeneoktatási, zenei szempontok figyelembételével, tudatosan a zenei képzés, és előadás céljából épült meg. (akusztika, hangszigetelés, temperált levegő stb.)
A debreceni Zenedei Egylet Farkas Ferenc elnökletével – megalapította a Debreceni Zenedét, amely 1862-ben a Degenfeld gróf palotájában (majd Tisza és MÁV palota) kezdte meg működését.

A Vár utcai Zenepalota a Debreceni Zenede utódintézménye, a Kodály Zoltán Zeneművészeti SZKI és Zeneiskola-AMI otthona mind a mai napig. Csodálatos márványlépcsőháza és kiváló akusztikájú koncertterme van, amelyet Mirkovszky Géza “A zene allegóriája” című mennyezetfreskója díszít. Kodály Zoltán nevét iskolánk egyedülálló módon a Mester személyes avatásával vehette fel. Az épületben számos nagyhírű zeneművész, tanár munkálkodott és munkálkodik mai napig. Iskolánk növendéke volt például Vásáry Tamás, Szabó Magda és édesanyja, Jablonczay Lenke, igazgatója és tanára volt Gulyás György. E falak között több ízben is megfordult Kodály Zoltán, Kubelik, a világhírű hegedűművész, Reményi Ede, Ridley Khone, Tóth Árpád, Szabó Lőrinc és Ady Endre, tanított Pongrácz Zoltán. Innen indult útjára a Kodály Kórus, a Hajdúsági és Debreceni Zenei Hetek, a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny. Egyedi és gazdag zenei gyűjteménnyel rendelkező könyvtára, mely kezdetektől működik, a zeneoktatás történetének, előadásának kuriózumait őrzi.