Hírek Szakgimnáziumi hírek Hírek a felvételi eljárással kapcsolatban

Nyitott Kapuk és Tehetség Gála, 2019

A 2020/2021. tanév előkészítéseként szakmai konzultációra, iskolánk megismerésére hívunk szeretettel minden 7-8. osztályos tanulót, akinek feltett vágya, hogy zenész, vagy zenetanár legyen. December 7-én ismét Tehetség Gála! Frissített tartalom!

Az idei tanévben több konzultációs alkalmat is terveztünk a jelentkezők részére. Reméljük, hogy a több alkalom több sikeres felvételi eredményt is jelent majd a 2020. február 24-i szakmai alkalmassági vizsgán. Ne feledd: ha zenész szeretnél lenni, itt a helyed nálunk, a Kodályban! A 2019. december 7-i alkalmon ismét lehetőséget adunk a Kodály Teremben fellépni azoknak a kiemelkedő tehetségeknek, akiket főtárgy tanáraik alkalmasnak tartanak erre.

2019. december 7.

A konzultációs nap programja az alábbi:
9:00 Tájékoztató fórum a képzésről, a jelentkezésről (Kodály Terem)
10:00 Zeneelmélet-szolfézs tudáspróba
(terem- és csoportbeosztás a helyszínen!)
11:00 Főtárgyi konzultációk az iskola művésztanáraival
(terembeosztás a helyszínen!)
13:00 Tehetség Gála, 2019 (Kodály Terem)

A konzultáció minden résztvevő számára ingyenes. Az online jelentkezés a 2019. december 7-i alkalomra már elérhető. Felhívjuk figyelmüket, hogy a Tehetség Gála rendezvényre külön jelentkezési lapot kell kitölteni, ami a főtárgy tanár feladata.

Az alkalmakon lehetőség nyílik arra, hogy a leendő jelentkezők képet alkossanak saját tudásszintjükről, tanáraik pedig a tanulók szakmai fejlődéséhez értékes útmutatást kapjanak. A bemutató órákon belenézhetnek a nálunk zajló szakmai munkába.

A Tehetség Gála hangversenyére a kiemelkedően tehetséges, versenyeredményekkel büszkélkedő fiatal muzsikusokat várjuk, akik a felújított Kodály Terem színpadán mutathatják meg tudásukat a megjelent közönségnek, jövőbeli tanáraiknak és társaiknak.

Tehetség Gála

13.00 órai kezdettel, a nap zárásaként a környék zeneiskoláiból érkezett tehetséges zeneiskolások hangversenyére várunk mindenkit. A hangverseny műsora az alábbiak szerint alakul.

 • Széki lakodalmas dalok
  (Horvát Nikolett -népi énekes, tanára: Tóth Lilla; Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola – AMI, Debrecen)
 • Székely: Rondino
  (Szabó Dávid Sámuel – trombita, zongorán közreműködik: Szamosközi Gergő, tanára: Krucsó Zoltán; Derecskei Bocskai István Általános Iskola és AMI)
 • Caldara: Hallgass meg drága
  Bárdos Lajos: Az árgyélus kismadár
  (Zagoni Richárd – ének, zongorán közreműködik: Ficsor Erika, tanár: Czeglédi Judit; Zichy Géza Zenei Alapfokú Művészeti Iskola, Hajdúszoboszló)
 • Johann Sebastian Bach, f-moll kétszólamú invenció
  (Nyers Lili -zongora, tanára: Ürmösné Fehér Nikolett; IV. Béla Katolikus Általános Iskola és AMI, Jászfényszaru)
 • Farkas Ferenc: Száncsengő
  Kodály Zoltán: Kocsi szekér

  (Kerekes Anna – ének, zongorán közreműködik: Ficsor Erika, tanár: Czeglédi Judit; Zichy Géza Zenei Alapfokú Művészeti Iskola, Hajdúszoboszló)
 • Kókai: Verbunkos rapszódia
  (Rácz Attila – hegedű, zongorán közreműködik: Ficsor Erika, tanára: Hegedűsné Hernádi Éva; Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola – AMI, Debrecen)
 • P. Gaveaux: A pipa
  W.A. Mozart: Óhajaim

  (Ádám Botond – ének, zongorán közreműködik: Ficsor Erika, tanár: Czeglédi Judit; Zichy Géza Zenei Alapfokú Művészeti Iskola, Hajdúszoboszló)
 • Chopin: Desz-dúr prelüd
  (Szemenyei Sámuel – zongora, tanára: Bodóné Kiss Szabina; Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola – AMI, Debrecen)
 • Pachelbel: Hűs hajnali szél
  Gombás P.: Erdő, erdő, de magos a teteje
  (Almási Sándor – ének, zongorán közreműködik: Ficsor Erika, tanár: Czeglédi Judit; Zichy Géza Zenei Alapfokú Művészeti Iskola, Hajdúszoboszló)
 • Alain Crepin: Céline Mandarine
  (Bakos Bence – szaxofon, zongorán közreműködik: Petró-Nagy Nóra, tanára: Szabó Dávid; Felsőtárkányi Általános Iskola és AMI)
 • J. Haydn: Magyaros Rondó
  (Holhós Edina Dóra – ütőhangszer, tanára: Donkó Péter Bence; Kisújszállási Baptista Alapfokú Művészeti Iskola)

Tanulmányi területek

A központi rendszerben meghirdetett tanulmányi terület a középfokú iskola által a középfokú felvételi eljárás során meghatározott alapegység, amelyre az adott, egységes feltételek szerint jelentkezhetnek a tanulók. Az intézmények a felvételi eljárásukat tanulmányi területek szerint bonyolítják le. A tanulmányi terület nem egyezik meg az osztállyal, kizárólag a felvételi eljárás során van szerepe, ugyanis egy tanulmányi területre felvételt nyerő jelentkezőkből több osztály is kialakítható, de lehetséges az is, hogy az iskola több tanulmányi területre felvételt nyert tanulókból szervez a későbbiek során egy osztályt. A tanulmányi területek szövegei kizárólag a középfokú iskolai képzések legfontosabb – jellemzően a felvételi eljárásra vonatkozó – információit tartalmazzák, és nem nyújtanak teljes körű felvilágosítást a képzés egészéről, nem helyettesítik sem a középfokú iskolák felvételi tájékoztatójának megismerését, sem a további tájékozódást

Klasszikus zenész II (54 212 05) tanulmányi területek
0101 – fafúvós szakmairány
FURULYA, FUVOLA, OBOA, KLARINÉT, SZAXOFON, FAGOTT
0102 – rézfúvós szakmairány
TROMBITA, KÜRT, HARSONA, TUBA
0103 – húros/vonós szakmairány
GITÁR, HEGEDŰ, BRÁCSA, GORDONKA, NAGYBŐGŐ, HÁRFA
0104 – billentyűs szakmairány
ZONGORA, ORGONA
0105 – ütős szakmairány
ÜTŐHANGSZEREK
0106 – magánénekes szakmairány
MAGÁNÉNEK
0107 – zeneelmélet-szolfézs szakmairány
ZENEELMÉLET-SZOLFÉZS
Zeneelmélet-szolfézs főtanszakunk magában foglalja az ének-zene tagozatos gimnáziumi képzés anyagát, mely a felsőoktatásban megszerezhető énektanár végzettség alapját jelenti.
0108 – zeneszerzés szakmairány
ZENESZERZÉS
Népzenész II. (54 212 06)
NÉPI ÉNEK, NÉPI HANGSZER
0201 – népi énekes szakmairány
0202 – népi húros-vonós szakmairány