Hírek Szakgimnáziumi hírek Hírek a felvételi eljárással kapcsolatban

Nyitott Kapuk, 2020 – ONLINE

Járványügyi helyzet ide, vagy oda, a tehetségek mindig jönnek, s az idő is közelít a 2021. február 25-i alkalmassági vizsga felé. Úgy döntöttünk, nem hagyjuk magunkat és a felvételi vizsgára készülő tanulóknak mindenképpen biztosítunk lehetőséget a bemutatkozásra és az iskola megismerésére is.

Bemutatkozik az iskola

Ha csak virtuálisan is, de szeretettel invitálunk mindenkit 2020. december 12-én, szombaton a YouTube csatornánkra, ahol egész napos közvetítésben, élő interaktív tájékoztatóban mutatkozik be a szakgimnázium.

https://youtu.be/TPXDUsAs79M
A hozzászólások lehetősége a https://youtu.be/TPXDUsAs79M hivatkozáson érhető el.

A tájékoztató, nyílt nap programja

9:00 órakor kezdünk egy színes összeállítással, amelyben interjúkat hallhatsz tanárainkkal, illetve az előző évek programjaiból adunk ízelítőt.
14:00 és 16:00 órakor a felvételi vizsgára készülő tanulóknak adunk segítséget. Részt vehettek két különböző elméleti tudásteszten. A közvetítés során a felvételi feladatsornak megfelelő jellegű és nehézségű diktálás anyagot hallasz majd és megírhatod a tudástesztet, otthon, vagy a csoportoddal az iskolában. Amennyiben szeretnél részt venni a tudásteszten, a kezdésre készíts elő ötvonalas lapot és íróeszközt. Tanáraink szívesen kijavítják a dolgozatodat, ha olvashatóan lefényképezed és elküldöd a szakgimnazium@debrecenizenede.hu email címre. A kijavított dolgozatot válaszlevélben küldjük el és beleírjuk a lehetséges pontszámokat is.
17:00 órától élő adásban, szüleiddel közösen meghallgathatod a szakgimnáziumi képzésről szóló tájékoztatót. Némi interaktivítást is szeretnénk biztosítani, ezért kérdéseiteket, hozzászólásaitokat is várjuk a közvetítés napján 16:30-ig a YouTube videó oldalán, az élő csevegésben, melyet ide kattintva elérhetsz. Ezeket a kérdéseket is igyekszünk megválaszolni, valamint szívesen vesszük a véleményedet is, akár a közvetítésről, akár az iskoláról.

A pontos programról és tudnivalókról értesítést küldünk mindenkinek, aki az alábbi űrlapon jelzi nekünk részvételi szándékát. Mint mindig, az idei, különleges “Nyitott Kapuk” is a családoknak szól, hiszen a család nélkül nem működik a nevelő-oktató munkánk. Hívunk tehát apukát, anyukát és gyerekeket is! Ismerjenek meg bennünket, hiszen fontos döntés előtt állnak.

Tehetség Gála, 2020

Az elmúlt években már megszokottá vált, hogy a kiemelkedően tehetséges tanulóknak bemutatkozási lehetőséget biztosítunk a különleges akusztikájú Kodály Teremben. Idén nem tudjuk kinyitni a hangversenytermünket, de az alkalmat nem szeretnénk elszalasztani. Az országos versenyeknél már megszokott módon, jó minőségű videófelvétel formájában várjuk a jelentkezéseket. Amennyiben összegyűlik megfelelő mennyiségű felvétel, a legjobbakat 2020. december 12-én, egy online hangversenyen fogjuk bemutatni. Sajnos nem kaptunk annyi felvételt, amennyiből egy koncert kitelik, de szívesen helyet adunk továbbra is egy ilyen gálának, ha küldenek felvételt és összegyűlik egy hangversenyre való.

A videófájlok nagy mérete miatt az alábbi módszereket javasoljuk: fájlmegosztás Google Drive-on keresztül. A megosztáshoz a szakgimnazium@debrecenizenede.hu címet kérjük megadni. A felvételek mellé kérünk csatolni egy, a szülők, gondviselők által aláírt adatvédelmi nyilatkozatot – fénykép, vagy szkennelt dokumentum formájában – az alábbi szövegezéssel.

Adatvédelmi nyilatkozat

Alulírott, …(szülő neve)…, hozzájárulok ahhoz, hogy a gyermekem, …(tanuló neve)… (szül. év hó nap) által készített videófelvételt a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium promóciós célra felhasználja.
Dátum, aláírás

Főtárgyi konzultáció

A járványügyi helyzet nem akadályozhatja meg a zenei pályára igyekvő tehetségeket abban, hogy a szakmai alkalmassági vizsgák előtt megmutathassák tudásukat leendő tanáraiknak. Ahogyan az országos versenyek esetén, mi is azt kérjük a tanulóktól és tanáraiktól, hogy készítsenek felvételt műsorukról és juttassák el hozzánk. A felvétel alapján történő szakmai konzultáció feltételei az alábbiak.

  • A felvételeket mp4 videó formában várjuk a jelentkezőktől, lehetőség szerint HD formátumban (ezt manapság minden telefon tudja rögzíteni)
  • A felvételen azonosítani lehessen a jelentkező személyét. Nem elvárás az ünnepi öltözék.
  • Vágás nélküli felvételeket várunk. Az egyes etűdöket, előadási darabokat, skálákat lehet különálló felvételen küldeni. (ahány műsorszám, annyi feltöltés)
  • Az online felvételek megosztását folyamatosan várjuk.

A küldött anyag fedje le a felvételi követelmények nagy részét. Így tudunk a leginkább átfogó véleményt alkotni a jelentkezőkről.

A videófájlok nagy mérete miatt az alábbi módszereket javasoljuk: fájlmegosztás pl. Google Drive-on, vagy YouTube csatornán keresztül. Ez utóbbit javasoljuk mindenkinek, ugyanis később az anyag innen egyszerűen törölhető – vagy a nyilvánosság elől kizárható-, vagy máskor is felhasználható anélkül, hogy a saját tárhelyünket foglalná.

Google Drive megosztás esetén használják a szakgimnazium@debrecenizenede.hu e-mail címet.

YouTube-ra feltett videók esetén a feltöltés során állítsák be a “Nem nyilvános opciót” (lásd: alább a fotón), így a videó nem jelenik meg a nyilvános keresésekben és csak az láthatja, akivel önök linken keresztül megosztják. Ezt követően küldjék el nekünk a linkeket, amivel megtekinthetők a felvételek. Linken történő megosztás esetén is használják a szakgimnazium@debrecenizenede.hu e-mail címet.

A véleményezés

A felvételek megtekintését követően a főtárgyi bizottságok tagjai véleményt alkotnak a videó alapján, amit e-mailben elküldünk a jelentkezőknek. A felvétel technikai minősége nem befolyásoló tényező, de lehetőségeihez mérten mindenki törekedjen a legjobb képi és hangbeli minőségre.

A megosztott felvételek nyilvánossága

A linkeken megosztott felvételeket csak a konzultációs bizottságok tagjai tekintik meg. A YouTube videókat nem töltjük le, nem rögzítjük a lejátszás közben és nem tartjuk meg a beküldött linkeket tartalmazó üzeneteket sem.

Határidő

Az online felvételek megosztását folyamatosan várjuk.