Hírek

Volt “kodályos” a Nemzeti Énekkar új karigazgatója

A Nemzeti Filharmonikusok bejelentése szerint a Nemzeti Énekkar karigazgatói posztján – Kocsis Zoltán főzeneigazgató és az énekkar egyetértésével – a nyugdíjba vonuló Antal Mátyást egykori kedves növendékünk, Somos Csaba követi, jelentette be Kovács Géza a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója. Karnagy Úr! Szeretettel gratulálunk és eredményes szakmai munkát, sikeres pályafutást kívánunk!

Somos Csaba 2016. január 1-vel veszi fel a munkát és hazánkban szokatlan módon még három hónapot együtt dolgozik elődjével, hogy a vezetőváltás zökkenőmentes legyen.

Antal Mátyás 25 éve vette át az akkor még Állami Énekkar néven működő együttes irányítását. Ez alatt az idő alatt Európai rangú kórussá vált az Állami Népi Együttes valamikori énekkara. A Liszt-díjas és  Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat-díj kitüntetettje idén töltötte be hetvenedik életévét. Jövő év március 8-án, a Zeneakadémián, a kórus megalakulásának 30. évfordulójára emlékező hangverseny vezénylésével búcsúzik az együttestől.

Somos János Csaba a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Liszt-díjas művész. A debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában érettségizett 1989-ben. Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte. 22 éves kora óta aktívan vezet kórust. 2002-ben megalapította saját együttesét, a Vass Lajos Kamarakórust.

A debreceni Csokonai Színház, majd a Pécsi Nemzeti Színház zeneigazgatói posztja után a Magyar Rádió Énekkarának volt vezető karnagya. Több, mint húsz éve rendszeres vendégkarmestere és karnagya a hazai és külföldi magyar szimfonikus zenekaroknak. Szakmai munkásságát Rubányi-díjjal, 2014-ben Liszt-díjjal ismerték el. 2015-ben megszerezte a „Doctor of Liberal Arts” (DLA) tudományos fokozatot „Summa cum laude” minősítéssel. Művészi zenei pályájának fókuszában egyszerre van jelen a vokális és instrumentális zene. Fő hitvallásának a szenvedélyes interpretációt tartja, úgy véli, hogy ez a professzionalizmuson túl a legfontosabb zenei átütőerő.