Hírek

Volt tanulóink együttműködése az ország élvonalában

Nemrég adtunk hírt arról, hogy volt “kodályos” tanuló lett a Nemzeti Énekkar karigazgatója. Somos Csaba, aki 1989-ben érettségizett iskolánkban 2016. április 1-től vette át az idén 30. éves fennállását ünneplő Nemzeti Énekkar vezető karnagyi tisztét a nyugdíjba vonuló, számos szakmai díjjal elismert Antal Mátyástól, aki negyed századon át irányította az együttest. Bemutatkozó koncertjének műsorát tanulmányozva a “kodályos” szívek különös örömet érezhetnek.

Volt “kodályos” a Nemzeti Énekkar új karigazgatója

2016. április 29-én volt Somos Csaba bemutatkozó koncertje a Nemzeti Énekkar élén a Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia székházában. melynek különlegessége a műsorválasztásban rejlik. Részlet a hangverseny ajánló szövegéből:

“Somos Csaba bemutatkozó koncertjének műsorát többségükben Shakespeare-szövegekre komponált XX. századi és kortárs zeneművekből állította össze a drámaíró halálának 400. évfordulója alkalmából. A legnagyobb zeneszerzők mind Shakespeare rajongók voltak: Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Schumann, Liszt, Brahms, Debussy, Verdi, Csajkovszkij és még folytathatnánk a sort. Kodály szerint „A zene a lélek legmélyebb szféráiba hatol”. Shakespeare pedig mindent tudott az emberi lélekről. Nem véletlen tehát, hogy napjaink zeneszerzői is ihletet merítenek az egyetemes angol drámaíró műveiből. A koncerten eredeti nyelven hangzanak el Shakespeare gondolatai, ami által a koncert közönsége különleges akusztikai és spirituális élménnyel lesz gazdagabb.”

Az április 29-ei koncerten könnyed kortárs művek csendültek fel, egy-egy darabban szinte megtalálhatók a könnyűzene és jazz irányzatok. A hangversenyen nagyrészt magyar zeneszerzők művei szerepelnek. Farkas Ferenc és Orbán György Come awax című szerzeményüket Shakespeare Vízkereszt című költeménye ihlette meg. A finn zeneszerző Mäntyjärvi az angol irodalom professzionális fordítója, ezúttal Four Shakespeare Songs c. darabja lesz hallható (ezek egyike az Országos Énekkari Versenyt megnyerő vegyeskarunk műsorán is szerepelt. Az egyik legismertebb amerikai zeneszerzőtől és karnagytól, Sametztől a When We Shall Die csendült fel. Kodály Zoltán Óda a muzsikához című művével az írországi Cork városában rendezett 10. Nemzetközi Kórusfesztivált köszöntette. A mű különlegessége, hogy szövege két forrásból származik, William Collins angol ódaköltő versére, illetve Shakespeare Orfeusz-himnuszára.

És itt jön a különlegesség. Somos Csaba felkérésére íródott Dobos Dániel The Taste of Poison című alkotása, melynek a karnagy bemutatkozó hangversenyén volt az ősbemutatója. Dobos Dániel szintén volt növendékünk, jelenleg is a Zeneakadémia zeneszerzés tanszakának hallgatója. Művét Shakespeare Rómeó és Júlia c. drámájának szövege ihlette. Ide tartozik még, hogy az idei Zeneakadémiai házi zeneszerzés versenyen “Rhapsynopsis” c. darabjával 1. helyezést ért el. Beischer-Matyó Tamás már 15 évesen a nyilvánosság elé lépett zeneszerzőként. Ezúttal Madrigals of Passions and Wisdom c. szerzeménye lesz hallható. Az estet a sokoldalú zeneszerző, Vajda János szerzeménye a Mark the Music c. darabja zárja. Vajda nemcsak kórusműveket, hanem színpadi, nagyzenekari és kamarazenekari darabokat is komponált.

Somos Csaba bemutatkozó hangversenyműsorának folytatása 2016. május 5. csütörtökön, a Magyar Rádió Márványtermében lesz, 19.30 órától.

(forrás: FIDELIO; MÉDIAKLIKK)