Hírek

Zenede felújítás az Új Főnix Terv részeként

2016. június 20-án sajtótájékoztatón jelentette be az 1895-ben épített Debreceni Zenede épületének várható felújítását Papp László polgármester, Pósán László országgyűlési képviselő, Pappné Gyulai Katalin, a debreceni tankerület vezetője és Tóth József, iskolánk intézményvezetője. Közel 500 millió forintnyi forrásból újulhat meg épületünk a 2017-2018 évek során.

A tájékoztatón ismertették, hogy a Zenede épülete műemlékileg védett – olasz reneszánsz, eklektikus – stílusú, megépítését követően jelenlegi arculatát az 1927-ben történt emeletráépítés után nyerte el. A Zenede épületének leromlott állapota miatt a felújítás évek óta indokolt. Debrecen önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében pályázatot nyújt be az épület felújítására. A bruttó 360 millió forint igényelt támogatási összegből az épület korszerűsítését, teljes homlokzati felújítását elvégzik.

A homlokzat-rekonstrukció mellett a műemléki sajátosságokra figyelemmel kicserélik a nyílászárókat. Korszerűsítik a gépészeti és elektronikus rendszert, hőszigetelik a padlásfödémet. Cserélik a tetőszerkezetet és a héjazatot, a tetőre pedig napelemeket szerelnek. Az épület színezése az eredetinek megfelelően lesz. A Zenede korszerűsítése nem csak építészeti, környezetalakítási szempontból, de a város zeneoktatása feltételeinek javítása, a város kulturális szellemi életének gyarapodása, megtartó erejének, hírnevének fokozása, valamint az utánpótlásképzés záloga is. A felújítás révén a debreceni Zenede Kodály Zoltán nevéhez méltó térségi zenei központtá válhat – hangsúlyozták a sajtótájékoztatón. A Zenede felújítása az Új Főnix Terv része.

Papp László polgármester elmondta, a Zenede felújításának második üteme a belső korszerűsítés lesz, ami várhatóan 120-130 millió forintba kerül majd, amit a város költségvetési forrásaiból fedeznének. Pósán László, a Fidesz országgyűlési képviselője arról beszélt: a Zenede felújítása jól mutatja, hogy nem lett igazuk azoknak, akik az iskolák állami működtetése, fenntartása mögött a helyi önkormányzatok kivonulását, háttérbe szorulását vizionálják. Tóth József, az intézmény igazgatója úgy nyilatkozott: az 1500 növendék és az őket oktató mintegy 140 fős tanári kar örül a felújításnak, az ezzel járó átmeneti nehézségeket pedig szívesen vállalják. A Zenede felújítása várhatóan jövő nyáron kezdődhet és a tervek szerint egy, másfél évig tart majd.

DehirKorszerűsítik a Zenede épületét

Tekintse meg itt az egykori Debreceni Zenede épületének felújítására vonatkozó találatokat!